Lompat Tikam


As salam semua...as we know Jumaat biasa mmg lunch time tu panjang masanya bg staff gomen
So kesempatan tu CPN follow member opis g pasar tani yg dah berkurun lama x jejak sana
Dulu klu dok presint 2 almost every Friday turun sbb bukan jauh sgt nak menapak...x yah pk parking ke hape ke turun bwh lintas dah sampai...
Skang dah bertapa dekat P4 nie herm boleh kire setahun bape kali je
Klu dah ke cni CPN cr la kueh yg dh lame x mkn ...sedap tau! ni kueh org pantai timur...
Nama die Kuih Lompat Tikam... x tau lah sbb ape dorg panggil cenggitu..
Kueh ni last mkn mase ngandung kan hero CPN yg ke2 tu ...mase tu ade geng same2 kembung...kitorg asal pegi je pasa tani mesti beli kueh ni...die lah yg syorkan...start dr ctu la CPN tau sesedap mn kue lompat tikam ni...
Ni ada sikit info pasal kueh ni klu sape yg x tau...
Kuih lompat tikam merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di PahangKelantan danTerengganu. Ia diperbuat dari tepung beras dan santan.
Kuih lompat tikam mempunyai dua lapisan, iaitu lapisan tepung yang biasanya bewarna hijau di bahagian bawah dan lapisan santan yang bewarna putih di bahagian atas. Bahagian ini dibuat tawar kerana ia dimakan bersama air nisan atau gula kabung.

Comments