Nuffnang

Nuff >> Klik Jgn x Klik

back 2 school n wedding sella


salam...entry nie like back 2 school la...hahah!

well sella sory ak x dpt dtg ur wedding coz ade hal la beb...
n ko nye kad smpai lmbt...heheh!(alasan...huh!)serious la wei...
anyway congrats 4 ur wedding...finally kawen gak ko ek....alhamdulillah...
hope your life more happier than b4...murah rezeki n kekal 4 eva n eva...amin..
its good ur idea wat reunion sekali kan...blh la kumpul balik....
cam assembly laks...haha! asal la ak x pk kan mase wedding ak dlu...
but if nak wat pon...ak dh lost contact ngan u ols beb!
cume ade certain jer yg keep in touch tu pun jarang...
a few months nie jer br jumpe korg tu pon after ak join facebook korg...
of course la gempakz bile jumpe lik kan...cam kembali ke alam persekolahan jer...
sekang ni pon yg slalu ak jumpe roslinawaty @ olynn...hahahah!
tu pon dlm TV...kuang kuang kuang!x kan korg x kenai...
ala die dah jd artist sekang tue...ak 1 class ngan die pon mase form 1..klu x silap 1H...
peh tue she changed school isn't?which school ak x tau ar...

k cont lik...klu korag nk tau..sella nie classmate ak mase form 4 & 5...
n some others kat dlm pic nie gaks...but ade gaks yg dr primary school lagik...

ni ak remind lik name korg ek...
1. ganesh
2. fara diana
3. nor azean
4. afeeza
5. sue aryanie
6. shanti
7. sharini
8. maizuriana
9. zarina
10. aisyah kucing
11. aishah ahmad
12. affa rahman
13. idura ramli
14. sam poi san
15. nor azimah
16. marlia
17. liza tomate
18. liza adek
19. suhaila the bridge

ha korg tngk daya pemikiran ak A++++...ingt lagi ak name korg...
to all the CPR a.k.a Conveniants gal...wish 2 see u again next time anywhere...

surah al fatihah


Dr. Fatma Al -Zahra ni kan bile ceramah ak suke dengar...sonok bile die sampaikan...

Here some petua dan tips daripada Dr.Fatma berkenaan Surah Al-Fatihah..

1. To make someone (YOUR Husband, your children) think of you all the time :

*Read the Al-Fatihah 14 times before going to sleep. *utk memohon supaya Allah
mencukupkan rezeki kita,bacalah surah al-fatihah 28 kali selepas masuk waktu isyak..

2. For terminal diseases:

*Read the Al-Fatihah 41 times and blow it in the water. Drink and take a bath with that water.

3. For the mentally ill: * Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the person's head once in the

morning and once at night, everyday without fail.

4. When in extreme pain: *Read the Al-Fatihah 3 times and blow it in a glass of water and drink

it.Then, read the Al-Fatihah while rubbing the area that is in pain.

5. For babies who cry at night or at any time: *Read the Al-Fatihah 7 times while rubbing the

baby's head.

6. For injury : ex: Cut, Bee sting, Bleeding, Finger got slammed by the door *Read the Al-Fatihah

3 or 7 times, using your thumb, take your saliva from the "langit-langit" of your mouth and rub
it onto the injured area.

All of the above INSYAALLAH will work with several conditions:

* Believe that the Al-Fatihah is the best "penawar" for everything
* Read it with full "khusyuk"
* Tawakal to Allah
* Use it with GOOD "niat" /intentions. Untuk yg berhajat: (percepatkan jodoh, memanjangkan

jodoh,dikurniakan cahaya mata, sembuhkan penyakit, elakkan dari malapetaka,diampunkan
dosa dan sebagai nye):
* Dilakukan pada hari Jumaat selepas sembahyang Asar sehinggalah masuknye waktu Maghrib.
* Duduk menghadap kiblat

* Lakukannye dgn khusyuk dan yakin yg Allah akan membantu kita
* Baca lah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Allah berulang-ulang sepanjang-panjang kita duduk selepas
sembahyang asar sehinggalah masuknye waktu maghrib.
* Masuk sahaja waktu Maghrib, di kala the first "Allahuakbar" dilaungkan, terus lah angkat tangan

dan berdoa kepada Allah yg MAHA berkuasa dgn apa yg dihajati.
* Buat sebanyak 3 Jumaat berturut turut. Mintak lah yg baik baik. Niat biar baik. InsyaAllah akan

dimakbulkan oleh Allah. Wallahualam.

Notes taken fm Ustazah Fatma's last lecture session taken by her closest friend, Ani:

Untuk awet muda both internal & external.

1. Zikir - Baca " Ya Badiyah " 1 x " Ya Nur " 1 x " Ya Hadi " 1 x " Ya Allah " 3 x Baca dan tiup

ke tapak tangan dan sapu ke raup muka kita pada tiap hari.

2. Baca ayat Al Waqiah , ayat ke 35,36,37 dan 38, pada tiap selepas sembahyang subuh ke air

dan minum. (air rawatan dalaman to look young and feel young inside)

3. Baca Al Waqiah tiap tiap hari sebelum tidur kita akan kaya dengan ketenangan jiwa.

4. Baca Al Waqiah Ayat 19 untuk yang selalu sakit kepala. Moga-moga boleh menghilang/meredakan.


ngerinye


For information lg, bagi yang belum membaca.

Never use HP ketika masih disambung ke aliran elektrik!!

HARAP DIBACA, MUDAH2AN ANDA TIDAK MELAKUKAN HAL YANG SERUPA!!
1. Don't charge your cellular the whole night and put it close to your
ear when you are charging it..

2. Never answer the phone when it is charged....

Few days ago, there was a guy who is charging his cellular at his house.

At the same time, there is a phone call and he answered the phone
without unplug the electricity,

A few second later the electricity shocked him unexpectedly and that
young guy was thrown to the floor hardly.

The parents came to the room and found out that he was collapse. His
heart beat was so weak and his fingers were burned.

They took him to the close hospital, unfortunately he passed away as
soon as he arrived at the hospital.





p/s : ngeri tul...beringatla korg..never n never used HP when its charged..!

sememangnye kite semakin alpa


salam...info nie utk diri ak n korg2 semua la...sgt bergune...n very interesting...
same2 la kite manfaatkannye...

Seksaan Bagi Orang Yang Tak Mahu Solat

RASULULLAH SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa meninggalkan solat dengan
sengaja, maka sesungguhnya dia kafir yang nyata.”

Berdasarkan hadis ini, sebahagian ulama berfatwa tidak wajib
menyembahyangkan jenazah seseorang yang meninggal dan mengaku Islam, tetapi
tidak pernah mengerjakan solat. Malah, ada yang mengatakan haram
menyembahyangkan individu berkenaan.

Seksaan dan azab bagi orang yang lalai serta meninggalkan solat seperti
sabda Rasulullah SAW: “Siapa meringan dan melalaikan solat lima waktu yang
difardukan ke atasnya, akan menerima seksaan atau azab Allah dengan 15 azab”

Enam daripada seksaan itu diterima di dunia, tiga ketika hampir ajalnya,
tiga ketika berada di dalam kubur dan tiga lagi ketika berjumpa Allah pada
hari kiamat.

Sahabat bertanya: “Ya Rasulullah, apakah seksaan ketika di dunia?”

Jawab Baginda:

i) Hilang berkat umurnya (hidup percuma dengan kekosongan, jika hidupa mewah,
kemewahan itu hanya istidraj belaka).

ii) Hilang keberkatan rezekinya (rezekinya terbuang sia-sia, walaupun kaya,
tetapi kekayaan itu menjadi laknat ke atasnya).

iii) Dihilangkan Allah tanda salih pada mukanya.

iv) Tidak diakui masuk golongan Islam (zahirnya saja Islam tetapi batinnya
munafik, malah dia termasuk golongan munafik).

v) Segala amal baiknya (sedekah dan sebagainya) tidak diberi ganjaran.

vii) Doanya ditolak Allah.

Hadis riwayat Ibnu Abbas, katanya: “Aku dengar Rasulullah SAW bersabda:
“Bermula orang meninggalkan solat itu, bukanlah dia daripada golongan Islam.
Allah tidak terima tauhid dan imannya dan tidak ada faedah sedekah, puasa
dan syahadatnya.”

Kemudian bertanya lagi sahabat: “Ya Rasullullah SAW, apa pula seksaan yang
akan diterimanya ketika hampir ajalnya?”

Jawab Baginda:

i) Adalah matinya dalam kehinaan iaitu, rohnya dicabut dengan kasar dan tidak
ada belas kasihan.

ii) Matinya juga dalam kelaparan, bukan kerana tiada makanan, tetapi nafsunya
tiada lagi, perut lapar tetapi tidak dapat makan sesuatu kerana sakit ketika
roh akan keluar.

iii) Matinya juga dalam kehausan, malah jika diberi minum air dari semua lautan
di dunia ini tidaklah memberi apa-apa kesan pada dahaganya ketika sakaratul maut.

Sahabat bertanya lagi: “Ya Rasulullah SAW, apa pula seksaan di dalam
kuburnya?”

Rasulullah SAW bersabda: “Disempitkan Allah kuburnya, digelapkan Allah
kuburnya, dan akan diperintahkan Allah beberapa malaikat menyeksanya hingga
hari kiamat tanpa henti.”

Ada riwayat menyatakan, orang yang meninggalkan solat, akan Allah hantarkan
kepadanya seekor ular besar bernama Suja’ul akra’, yang matanya daripada api
mempunyai tangan dan berkuku besi, dengan membawa alat pemukul dari besi
berat.

Ia akan berkata, kepada si mati dengan suaranya bagai halilintar: “Aku
disuruh oleh Allah memukul engkau sebab meninggalkan solat dari Subuh hingga
Zuhur, kemudian dari Zuhur ke Asar, dari Asar ke Maghrib dan dari Maghrib ke
Isyak hingga Subuh.”

Lalu Suja’ul akra’ terus memukul mayat orang yang meninggalkan solat dan
setiap kali dipukul, mayat itu terbenam ke dalam bumi beberapa ratus hasta.

Kemudian dikeluarkan mayat itu dengan kuku besinya lantas ditanya lagi dan
dipukul lagi hingga hari kiamat.

Sahabat bertanya lagi: “Ya Rasulullah SAW, bagaimanakah keadaan orang yang
meninggalkan solat ketika di depan Allah?”

Jawab Baginda: “Ketika bertemu Allah pada hari kiamat kelak, datang malaikat
menyeksanya dengan rantai panjang. Rantai itu diikat ke leher orang yang
meninggalkan solat serta dimasukkan ke mulutnya dan dikeluarkan melalui
duburnya. Kemudian rantai itu ditarik dan disentap.

“Malaikat yang menghelanya berteriak: Inilah balasan bagi orang meninggalkan
solat yang difardukan. Kemudian orang itu ditarik serta dilemparkan ke
neraka bernama Saqar.”

Kedua, ketika berjumpa Allah, orang yang tidak menunaikan solat tidak akan
mendapat keampunan Allah.

Ketiga, ketika dibangunkan semula pada hari kebangkitan, Allah tidak menaruh
rahmat dan belas kasihan kepadanya.

Firman Allah bermaksud; “Mereka yang mensia-siakan solat dan mengikuti hawa
nafsu kepada kejahatan, maka tetaplah mereka jatuh ke dalam satu telaga api
neraka.” (Surah Maryam, ayat 59).


p/s : Bagi yg mcm tak percaya tu (mungkin ada yg kata mcm mana la.. dll) baik
pikir banyak kali sbb ak ada dgr ustaz ckp nanti bila mati akan ada yg
mintak dihantar balik ke bumi sbb nk buat amalan tapi time tu dh terlambat…
jadi takkan kita nk termasuk dlm golongan tu kut . So marilah kita perbaiki diri kita .

Wallahualam

puting

' Just 4 ur information ....'
Puting kosong ini menjadi pilihan ibu dan bapa untuk menenangkan anak yang sedang menangis.
Bayi yang sedang menangis akan segera berhenti menangis sekiranya diberikan puting kosong ini kerana "sucking reflex" atau "rooting reflex" iaitu refleks bayi yang semulajadinya ingin menghisap susu.

Ada kajian juga menunjukkan bahawa SIDS atau Sindrom Kematian Bayi Mengejut dapat dielakkan apabila bayi diberi puting kosong ini kerana bayi yang tidur dengan puting kosong ini tidak boleh tidur terlalu lena kerana dihalang oleh refleks menghisap susu itu tadi. Ini menghalang daripada bayi berhenti bernafas seperti yang berlaku pada penghidap SIDS.Image

Ada juga pakar berpendapat, adalah lebih baik apabila bayi menghisap puting kosong daripada ibu jari mereka sendiri kerana habit menghisap ibu jari lebih susah dibuang daripada puting kosong.

Tetapi puting kosong ini sepatutnya diberhentikan apabila bayi sudah semakin besar. Ada yang berpendapat 6 bulan, ada 9 bulan dan ada yang setahun. Berapa pun umurnya puting kosong ini harus diberhentikan apabila gigi susu
mula tumbuh.

Pengalaman saya di klinik ialah Ibu bapa kebanyakannya tidak mahu memberhentikan puting kosong kerana alasan anak pasti akan menangis. Sehinggakan ada yang menghisap puting kosong sehingga berumur 4 tahun! Ketika ini, amat susah untuk membuang habit menghisap puting kosong ini kerana sudah terbiasa.

Apa bezanya menghisap puting kosong sahaja berbanding botol susu yang berputing? Ya, secara psikologinya, menghisap dengan botol susu berputing, mereka akan berhenti menghisap apabila susu di dalam botol telah pun habis. Tetapi menghisap puting kosong, mereka akan terus menyonyot kerana "susu" nya tak habis-habis...

Yang akan merugikan anak-anak ini ialah oleh kerana terlalu menghisap puting kosong ini, susunan gusi atas akan lari dan menyebabkan pertumbuhan gigi menjadi tidak sekata. Pertumbuhan gigi ini ada yang terlalu ke depan yang kita istilahkan sebagai "jongang" atau "overbite".

Image"Kejongangan" (betul ke istilah ni?) akan berkekalan sehingga dewasa dan boleh menyebabkan rasa rendah diri dan lebih teruk menyusahkannya untuk mengunyah makanan jika terlalu teruk.

Anak-anak apabila dewasa terpaksa pula berjumpa dengan pakar gigi untuk membetulkan susunan gigi menggunakan alat "braces" atau yang terlalu teruk terpaksa menjalani pembedahan rahang.
Sekiranya anak anda mempunyai masalah lelangit terbelah (cleft palate), dengan menggunakan puting kosong ini akan menyebabkan jurang antara lelangit yang terbelah menjadi lebih luas dan menyukarkan proses pembedahan. Oleh itu adalah dinasihatkan, kepada anak yang mempunyai masalah cleft palate mesti menghindari penggunaan puting kosong (malah menyusu menggunakan puting pun tidak digalakkan) ini secara berdisiplin.

Ada banyak petua untuk memberhentikan anak-anak daripada menghisap puting kosong ini. Diantaranya ialah dengan memotong sedikit puting kosong itu. Anak akan merasa aneh dan akan berhentikan menggunakannya di dalam masa seminggu. Ada yang mencadangkan agar diletakkan sedikit ubat pahit di puting kosong. Dan yang paling mudah ialah membuang semua puting kosong yang ada terus ke dalam tong sampah. Mudah kan?

Wallahu A'lam...

cam bertahun


hmmm lame nau ak x apdet blog...
apesal ek...
ak pon x tau...
mmg cam xde mood kot...
ngan alif x sehat...
keje pon agak mmbuat mate ku berpinar...
'kueng...kueng...kueng...'
ni br nk kumpul story board ceh cam pengantin laks...
yg lepas2 nye story...
korg tunggu je la yerk...
lalallaalalala....aribaaaaa!

Welcome Angah! New Environment

Ok Now! TB On Registration Day 2017 Standard 1 ♦ Nak kate perfect on that day...nope actually! Angah is crying ok...erm sabo jek la...