Nuffnang

Nuff >> Klik Jgn x Klik

mama nieda almost 7 mnth

eee sekejap je mase berlalu kan....dah masuk 7 bln...wahhhh!gerunnnyerrrrrr!ari ni check up.... maybe ak kene scan coz dr. kate ari tu ak nye uri kat bwh....hope everything gonna be ok kan....

this weekend on saturday lak nak p scan 3D bukan ape u ols ak dr alif dlu nak p tp x p p...asyik tak sempat le...lupe ler...ni ak akan amik gak mase nak wat....x kisah pon ape gal or boy janji selamat semuanye...jgn la ade perkara2 @ kes2 yg teruk....aku nie mase alif dlu ak ceasar n overdue so ak no experience la pasal tanda2 org ngandung nie like pecah ketuban ker...contruction ke...ni kire 1st time la bg ak mengalami perkara2 tu klu aku berpeluang mengalaminye la...eee camne la kan...

dr kate aku berpeluang bersalin normal kali ini...ape2 pon kite wait n see nnt....n 7 bln ni ler ak risau coz ade org kate saat2 nie ade baby dah leh kuar dah....huhu!makkk...anyway doa2kan la aku agar ape yg dirancang berjalan dengan lancarnye yer kwn2....





Alif kini

anak mama nie dah besha dh...cepat jer mase berlalu...
rase cam br semalam jer mama lahirkan kamu....
pejam celik pejam celik dh 2 thn anak mama nie...
bnyk perubahan yg mama tengok....

* alif dah pandai ckp dah
* pandai syg mama, abah, atok, opah, acu n others yg die rase nk syg
* terharu bile die ckp...sambil peluk mama, alif ckp 'ayang mama'..
* mkn nasi pon dah selera...
* suke jerit klu x dpt ape yg die nak...
* suare alif ...mak aiiii sakit telinge mama...
* alif nie pandai nyanyi tau paling kerap die nyanyi wat mase nie
lagu nenek...
`enek2 ci ongkok ge
ciang antok alam age
ayi cucu di ane ade
nek tu wen ngan nak aje...
n bla bla bla...(comei sungguh bile die nyanyi)
* pantang tengok ape yg org mkn mesti alif nak gak
* sportnye lebih kepada bola sepak n badminton (waris abahnye la ape lagieee)
* pandai tanye org
* klu kat klinik jumpe budak je nak lawan (akibat tengok ultraman ler ni)
* bnyk lagi ler x tertulis ak....



ape2pon mama harap alif jd org yg soleh ....hormat orang tua....jgn lupe diri...bijak dlm pelajaran...n leh jd abg yg baik......x lame lagi alif jd abg long tau....mama, abah syg kamu selamanya....kamulah penguat keluarga n penawar suka duka abah n mama...mmuuuaaaahhh!


Mari kita bekerjasama

'k sok kita gotong royong yer ...bwk mknan mane yg rajin tue...' gtuler jeritan dr KC ak...
sepanjang aku keje la selama ni x penah lagi la cume klu nk pindah opis bru yer....
ak pon x sure means gotong royong yg KC ak ni nak buat kat ner sebenarnye....
sok nye kami tunggu punye tunggu ghupenye aktiviti ni lebih kepada bhgn kewangan n
alang2 tue kemas ler tempat sendiri mane yg rase tempatnye kureng selesa....
ak yg always updated work station ak pon terpedaya ngan aktiviti tue....
dr dah kemas ak kemas lg...
u olsss....ak pantang tngk org ngemas mulela nak join...org kat ape...xde keje r keje....
n bestnye aneka mknan ade pd ari tue....kenyang i uuuu....layan pic ok...












pantry yg selalu kami lepak....

sibuk jer ujang @ nazri nie nak bergambo di kala saat itu...



bertungkus lumus si ujang tlg ak

cc admin...ppt ak n cc personel

mmg rajin budak nie...

terharu sunggu ade org tlg ak...almaklumlah ak nie tgh sarat...
nnt kang lain pulak jdnye...thanx ya shahril n ujang bantu i...

pelindung keselamatan ok...

Korang ade alaminye tak?

Hari ini aku ingin berkongsi tips untuk menangani masalah bengkak kaki sewaktu hamil.
(antaranye aku ler..)
*pic tu bukan kaki aku ok...gambar hanya sekadar hiasan..


Tips menangani bengkak kaki semasa hamil :

Masalah bengkak kaki sewaktu hamil sebenarnya adalah antara masalah biasa yang dihadapi oleh mereka yang sedang mengandung. Kaki biasanya akan lebih membengkak apabila kandungan telah memasuki trimester ketiga fasa kehamilan. He..he… teringat kata-kata kawan saya semasa kaki dia tengah bengkak dulu “rasa macam kaki gajah plak kaki aku ni!”
Kaki bengkak ni sebenarnya disebabkan oleh lebihan air didalam badan sewaktu mengandung. Tapi biasanya masalah ni akan hilang dengan sendirinya selepas bersalin. Tapi sementara nak beranak tu, sempat jugalah upgrade saiz kasut dulu

Tips berikut boleh membantu mengurangkan masalah bengkak di kaki sewaktu mengandung :


1. Elakkan dari berdiri terlalu lama

2. Letakkan kaki di posisi yang lebih tinggi. Bagi mereka yang bekerja dipejabat, seeloknya anda letakkan satu bangku kecil atau kalau anda jumpa buku yellow pages lama yang tebal-tebal tu, susun bawah meja untuk dijadikan pengalas kaki… he..he..he…

3. Sewaktu tidur pula, alaskan kaki dengan bantal agar kedudukannya lebih tinggi dari badan anda.

4. Rehatkan diri seketika. Jika anda dah lama duduk, seeloknya bangun dan jalan-jalan sekejap untuk membantu darah mengalir dengan baik ke bahagian kaki. Orang yang tak pregnant pun boleh kebas kaki kalau duduk lama-lama. Apatah lagi kalau yang sedang hamil, lagilah senang nak kena serangan kejang kaki

5. Minum banyak air. Ya… jangan terkejut. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki

6. Elakkan dari memakai stokin yang getahnya mencengkam dengan kuat.

7. Wanita hamil digalakkan untuk mengiring kesebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar

8. Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food.

Okey, diharap tips diatas membantu korang n aku yang sedang hamil.



me 2 yrs old

story ni sepatutnye mama saya present on 28of march lepas coz hari tu saya genap 2 thn....tp apakan daya mama saya tidak berkesempatan tuk mempresentkannye....xpe mama alif tlg mam yer....ari tu mama saya ade wat mkn2 sikit tuk saya ...n jempot sanak sedare yg terdekat jer...sory yer aunty2 sekalian mama saya x jempot kalian...next time saya suh mama jemput aunty n uncle2 yer...alah just a simple menu on that day...olh krn mama saya x larat abah amik alih tugas mama kat dapo...mama saya wat yg simple2 jer n decorated kit persiapan kit...menu ari tuh ade mihun sop + kuetiaw sop + kueh (tempah kat cik anie sebelah umah) + buah tembikai n epal + kekacang n sweet (for child cam saya nie) n air sarsi.....ha satey tue toksu saya yg sponsored maklumlah dok kajang....cake from mama n abah saya...so delicious...yummy! thanx mama ...thanx abah....

me wit mama

cake

my sweet mama n abah

me wit opah


menu2 nye


on that day ade opah, atok, tokcik n pahcik, toksu n pahsu, paknjang n maknjang, paklong wafi, angah eyzah, uda afiq, maklong wana, angah syazwan n pakshu zumi, abag wafi, abg daniel, adek danish....tu jer yg ade...coz ade yg lik kg time tue....suke saya tengok ari tu ...ramai ade...jrg kumpul camtue....maklumlah masing2 keje...k layan yer pic yg sempat di snap ari tu...thanx semua coz sudi dtg pada majlis alif yg x seberapa tu k....cayang semuaaa!






ape lah yg saya buat tue...




selesai menjamu selera acara bersantai sambil berborak lak

pakshu zumi yg pantang tengok belon
k alif 1 2 3 klik!



mama n me

sesi mengurut


cyg mama n abah


ni upin saya

me the besday boy!
* alamak mama saya dtg (ngeh ngeh ngeh! ha alif wat pe tue...wooo tlg mam updated yerk...thanx syg....k lah mama nk tambah di kesempatan ini mama nak wish kat alif...semoga alif jd manusia yg bergune 1 hr nnt....jd org yg bijak pandai dlm pelajaran...hormat org tue...n jgn lupe org yg penah jage alif k....semoga alif membesar sebagai johan eh takdelah...supaya alif membesar n jadi org yg berjaya...salam sayang pelok cium dr abah n mama....kami syg alif...mmmuuuaaahhh!



Welcome Angah! New Environment

Ok Now! TB On Registration Day 2017 Standard 1 ♦ Nak kate perfect on that day...nope actually! Angah is crying ok...erm sabo jek la...