Nuffnang

Nuff >> Klik Jgn x Klik

: belaan...:


hehe!confirm korg ingt aku bela ape kan...
alloo! jgn pk bukn2 ok...aku bukn dok bela yg tu... #@^$..


aku bela pets ok...ekculi bkn aku yg bela...heheh 2 org kaum adam kat umah tue...

sape lagi klu bukn hubby aku ngan adek aku....hubby aku ekculi dah lame bela...

aku yg x snap ikan2 die tue...bnyk dah li...tp hampeh belaka yg lepas2 tu...

mane x nye blk keje tgk mati sekor dan sekor dan lagi....

agaknye x thn lame kot ikan 'garfield' tu kot...ni try li ikan lain laks...lupe lak name die beb!

name die cam ade tiger2 tue...tiger fish kot...hauhauhauah! x tau la wei...

lantak p la name ape pun...yg penting comei ikan2 tue...x mahal pun korg murh jer...

bela sekadar menyejukkan mata nie...dan sonok tngk die berenang2 dlm aqua tue...

aqua die aku x snap...coz nak menambahbaikkan lagi aqua tue....nnt la klu dah siap...

aku snap la aqua tue yer...tu pun klu aku ingt ..kwangkwangkwang...

ops lupe lak nk bg tau 'mini aqua' ok...nnt korg ingt besa laks...

yg adek aku ni bela hamster...eeee goli den! katenye member die bg...

x tau lak aku mane die simpan selama ni...

smlm br aku tau tu pun die tanye aku kedai kat bangi tmpat aku li ikan tu

ade jual hamster x...ne la aku perasan kan...agaknye die try g gak kot...

last2 dah rezeki..ade jual kat sane....tu yg die li sarang hamster tue...

aku tngk blk umah dah ade....cute + comei + lincah! tp idokla aku nak pegang...geli beb!

cam anak tikus jer...no no noooo of course not akak nak pegang dek oi!


k lah kpd dorg yg membela ni..pesanan aku :>> belalah elok2 yerk >>
bg mkn secukupnye >> jgn bia die terseksa >> rajnkan diri bersihkan die k >> adios!

: utk aku n tuk korg :




gempak jer bunyi nye!niha aku nak bg tips...sesuai la tuk aku yg skang dlm proses dan tuk korg yg tgh 'godek' blog aku...kui kui kui...aku teringin nak sarungkan kebaya nie kat badan...bace ni tau nela tau kan kot 'menjadi' keee...:)






Tips mengurangkan berat badan :'


1. Elakkan penurunan berat badan yg cepat - apabila berat badan anda berkurangan dgn cepat, kebiasaanya badan anda hanya kehilangan glikogen (karbohidrat) dan air, bukannya lemak. Badan anda akan menghantar isyarat ke otak yang anda sedang kebuluran dan mengurangkan kadar metabolik sekaligus melambatkan badan membakar kalori..



2. Gantikan makanan bukan elakkan terus - cuba gantikan fav makanan anda yg tinggi lemak, gula atau garam dgn yg kurang lemak, gula atau garam. Sbg contoh, gantikan Coke biasa dgn Diet Coke yg kurang gula, susu lemak tinggi dgn susu kurg lemak. Penukaran sebegini tidak akan menjejaskan keinginan utk mkn fav makanan anda secara drastik w/pun pengambilan kalori tlh berkurangan.


3. Minum banyak air - banyakkan minum air putih dan soya utk menggantikan air bergas. Air bergas blh menambahkn kalori anda sebanyak 360 kJ sehari.


4. Banyakkan pergerakan - banyakkan bergerak dan bersenam akan membakar kalori anda yg berlebihan. Banyak cara utk anda bersenam termasuklah dgn jogging, pergi ke gym dan sbginya. Anda juga boleh selitkan aktiviti fizikal dlm kehidupan harian anda dgn berbasikal ke tempat kerja, menggantikan lif dgn menaiki tangga, berjln ke kedai makan @ membuat sit-up sambil menonton tv.


Pakar kesihatan menyarankan anda bersenam 30-45 mnt 3-5 x seminggu. Mungkin agak sukr utk anda memulakan senaman sehingga 45 mnt sehari. Apa kata mulakan dgn 10 mnt, 3x sehari supaya anda tidak terlalu memaksa diri anda dan yg paling penting, disiplinkan diri utk melakukannya setiap hari. Bg para ibu, jgn jadikan sibuk sbg alasan anda, ttp cuba cari masa w/pun sebelum tidur utk melakukan aktiviti fizikal.


5. Mulakan sedikit demi sedikit - mulakan program penurunan berat badan anda dgn perubahan sedikit demi sedikit dan bukannya secara drastik. Kurangkan sedikit demi sedikit pengambilan makanan tinggi kalori dan gantikan dgn makanan yg berkhasiat. Gantikan minuman manis dgn air putih. Perubahan kecil kebiasaanya akan lebih berkekalan berbanding perubahan yg drastik



6. Jgn terlebih makan - pernah dengan sunnah Rasulullah S.A.W. yg mengunyah perlahan-lahan dan berhenti makan sebelum kenyang? Cuba amalkan dan anda akan melihatperubahannya. Makan sedikit ttp kerap.


7. Jgn sekat makanan tinggi kalori sepenuhnya - anda berazam utk tidak akan menyentuh makanan berlemak lagi! Jgn buat begitu krn badan anda masih memerlukan lemak ttp dlm sukatan yg betul dan bukannya berlebihan. Cub seimbangkan makanan anda dgn sesuatu yg berkhasiat.


8. Kesan jangka masa panjang - diet singkat dan rutin senaman yg tidak tetap biasanya tidak akan berkekalan. Randang program penurunan berat badan secara realistik yg mampu and turuti dan bukannya secara drastik. Rekodkan segala perubahan menu, aktiviti fizikal dan apa jua yg anda rasakan berubah termasuk fizikal, emosi dan tahap kesihatan anda. Pastikan program anda bersesuaian utk jangka masa panjang dan bukan sekadar hangat2 tahi ayam!


9. Fokus pada sihat dan bukannya kurus - kebanyakan individu yg berjaya mengurangkan berat badan dlm jangka masa panjang akan mengubah objektifnya drpd ingin menjadi kurus kpd ingin menjadi sihat. Tetapkan pemikiran anda dgn memilih makanan yg boleh memberikan nutrien dan khasiat yg optima kpd badan anda. Utk panduan, rujuk piramid makanan!


10. Atasi tekanan emosi - emosi yg bercelaru dan tidak sabil boleh menyebabkan anda teruja utk makan. Cari cara lain utk mengatasinya dgn meluahkan masalah kpd org yg rapat dgn anda @ kaunselor. Lakukan juga aktiviti yg boleh menggembirakan anda supaya tekanan anda diatasi.


11. Motivasi - sokongan dan motivasi merupakan salah satu drpd kunci utama dlm proses utk menurunkan berat badan. Dapatkan sokongan drpd org tersayang dan dapatkan nasihat pakar dietitik supaya anda melakukan program diet yg betul dan penuh semangat!Insyallah...










: i'm back :

i'm back!!!!!
yeahhh! aku kembali ke dunia blogkuuu....
dgn wajah yg ceria menandakan yg aku nie boleh la d anggap tenang...suasana yg tenang...keja yg tenang....dan segalanye dlm keadaan tenang....
fuh!legaaa...alhamdulillah...
k bnyk story aku nak cite tp aku rase x semua kot...
tengokla mane yg sempat...
aku sekang tgh dlm pembikinan mengembalikan weight aku yg dlu...
tp of course la tak dpt yg exactly cam dlu kot...
hampir2 pun jd la...sekadar memenuhi impian aku ingin menyarungkan kembali kebaya ku yg telah lame tersimpan dlm almari...tp klu leh dpt weight aku yg dulu alangkahhhhhhhhh....
syahdu dan gembirenyeeee aku....hemm...aku harap la sgt....insyaallah...
tp semuanye kene ade usaha ye tak...kpd sesape yg ade opinion... suggestion...tips2...silalah hulurkan kt aku k....
eh tetibe laks aku windu kan schoolmates aku dlu....convents peel gal
!
i miss uuuuuu!ape cite dorang ek...xpe aku jejak korg...tungguuu!





: kerja kerja kerja :

sorila beb aku agak bz kit sejak 2 menjak nie...

ade keje yg aku nak settlekan...soriler k aku dh lame x up 2 date blog aku....

pada yg ikuti blog aku korg tungguje lah...bile aku dah update maka akan berubah la page nie nanti k....

hangpa jgn hot naaa...mesti hangpa kata punyalah(aiseyman sejak bile aku kedah nie...wa kl!)...

as a bukti korg tgkler meja aku yg sebelom nie clear mcm 'clean n clear' nie dah mcm rumah peninggalan laks....(ntah ape2 aku merepek kan)


lalalalala....ade lagie fail2 lain...nie br ckit...aku mls nak snap...rimas i u...kuikuikui....

anyway korg tunggujelah dgn penoh kesabaran k...aku nak wat keje nie...cauuu!adios!







~~ aL-faTiHAh...~~

tanggal 01.11.2008 jam 2.50 pg...
d kala aku layan alif nyusu...(mmg time nie die lapo sekang)
hubbyku terime panggilan dr kg (ayer kuning)...
(klu tepon berdering pg tu rase dh x sedap atie dah..)
...'abah dah xde...'cam2 ar ckp adek ipar hubby aku...
ya allah!terkedu aku denga...
aku terus pegang hubby aku n tenang kan die...
aku pun teros nangis denga bite tue...x sangke arwah pegi dgn mengejut...
teros hubby ku call anak buah n abg nye yg dok kat klang n sri kembangan...
kami bergegas siap...n aku pun capai ape yg sempat...
kami gerak ngan 3 buah keta...sampai kg dlm kol 7 lbh...
org dah ramai d perkarangan kwsn umah arwah...
aku teros g umah abg iparku yg berhmpiran...
n sblm tue aku jumpe lu mak mertua aku...cian die aku nengok...
menurut ape yg akak n adek ipar aku ckp...
'mak pengsan 2x kak'....aku faham keadaannye.....
sementara menunggu org surau dtg...aku tdo kan alif...
dlm tghari arwah d mandikan, d kafankan...dan d sembahyangkan d umah arwah...
pas zohor arwah selamat di kebumikan d kg tu jugak...
arwah mmg baik...aku bersyukur krn sempat mengenal arwah w/pun x lame...
Al-Fatihah kepada arwah abah mertua ku...Radzi bin Dullah..
' Sesungguhnya daripada Dia kite datang dan kepada Dia kite kembali...'

~~ bATu FeRingGi...~~

mase aku kat penang sblm balik ...kakak ipar aku (kak midah) ajak g bt feringgi...bile lg nak g...dah ade kat sane alang kan...ape lagie...pagi ahad 26hb nov kitorg bngun awal coz nak berkemas g sane ar....mn yg x mandi lagi tue dorg x nak mndi...coz nak mandi kat sane ar kan...(lantak le korg...busyuk bdn korang...wakaka!)dah siap semue...kitorg gerak la ke bt feringgi tue...dlm 3 buah keta gaks la...kitorg gerak pun dh lambt dlm kol 10 lbh...tp kitorng x p lame sgt coz ptg tue aku ngn family aku nak lik dah...tp puas gaks la bersantai....mcm2 aku nmpk...tutttttttttttt!ops!k layan pic sempat aku snap nie k...






~~ P. PinANg...~~

ai gengs!lame aku x berblog kan...ekculi aku agak bz n kebelakangan nie kesuntukan mase coz mcm2 hal berlaku....nie aku nak story mory kit mase nov ari tue...24hb kot seingat aku...aku ngn hubby n my son alif g penang...tp sblm tue aku singgah perak (ayer kuning) lu amik abah mertua aku...coz die pun p sekali...smpai dlm kol 6lebih la...pastu rehat n solat lu br gerak pas maghrib...aku nk drive tp hubby aku x bg...nak wat camne...cian lak kat die kan...tp dh die kate die leh drive...aku pun ok ler...n sampai penang dlm kol 9 lbh...hujan laks mase tue...klu korg nak tau tule first time aku sampai umah akak ipar aku...name die same ngan name aku...ejaan je lain bunyi lebih kurg jer...akak ipar aku >> hasnida <<.. aku laks >> asnidar << ......aku ekculi g sane sbb nak lawat 'biras' aku...('bukan 'beras' ok...tau x korg ape tue...ape la...suami kakak ipar aku ler...)aku panggil die abg ngah...abg ngah nie br pas accident...cian tau...tgn die kiri kanan patah yg terok belah kiri ar...kaki laks belah kanan terok...kaki kiri ok xde cedera....ya allah klu korg tngk kecian tul...dok baring jer atas katil...dah 2 kali dah operation...letak besi tau...sblm nie tanam besi kat dlm...pastu dah operation besi die letak cam antenna tueeee...ya allah die yg menanggungnye camne la kan...kite tengok pun sekse rasenye....tp aku 'tabik' kat kak da(kakak ipar aku a.k.a. wife abg ngah)..die mmg tabah...aku tengok die cengkung dah..."xpe la kak mungkin ade hikmah d sebalik kejadian semue nie"....aku doakan abg ngah cepat sembuh...




Welcome Angah! New Environment

Ok Now! TB On Registration Day 2017 Standard 1 ♦ Nak kate perfect on that day...nope actually! Angah is crying ok...erm sabo jek la...